BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2009-09-01

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang....

alhamdulillah..rasa nikmat sibuk hari ni,ke hulu ke hilir..yang pastinya ada hasilnya sekali..syukur ya Allah..sibuk tu suatu nikmat yang tidak terhingga,apabila kita jauh dari sibuk kita akan rasa rindu untuk sibuk..

alhamdulillah..seperti biasa dapat panggilan dari mak, bukan seperti biasa suara yang dapat ku dengar,tapi suara si kecik di hujung panggilan yang bercerita panjang tentang kejayaan beliau puasa sehari suntuk..huu..si kecik yang kusayangi yang petah berkata-kata.

pernah suatu ketika dahulu, si kecik ni melontarkan soalan kepada mak,si kecik->mak..nape along pegi johor,mak->along belaja lagi dik..si kecik-> mak..along tu kan dah besar..kenapa belaja lagi..along sepatutnya dah keje kan mak..

huu..susah agaknya mak nak menjawab,tapi betul jugak apa yang disoalnya tu,pelik melihat aku yang masih ke sana-sini mencari ilmu,dari si kecik tu dilahirkan aku sudah berjauhan merantau mencari ilmu, sehingga si kecik akan mencecah kaki ke sekolah rendah..mm..kalau ilmu tu boleh di ukur agaknya dah besar panjang kot dah boleh berlari ke sana ke mari..

Tapi... bukan besar mana ilmu tu yang nak di ukur,apa yang nak disampaikan kat sini proses mencari ilmu bukan la secara formal seseorang itu duduk di meja belajar,tapi ia juga termasuk secara tidak formal juga sedari seseorang itu dalam kandungan ibu lagi..


Ilmu juga bukan bergantung kepada pendekatan banyak mana kita mampu keluarkan semula..tetapi ia jauh lebih dari itu sebenarnya..para ilmuan islam dahulu menjadikan ilmu sebagai bentuk dalam memperkuatkan diri..maksudnya disini bukan dari sudut aspek fizikal semata-mata..Orang yang kuat adalah disebabkan kekuatan akalnya kuat, orang yang memiliki kekuatan akal ini mampu menguasai ilmu dengan lancar dan banyak. Dia mampu berfikir berdasarkan asbab dan musabab. Juga mampu menghuraikan perjalanan sejarah dalam aplikasi perjuangan semasa. Bahkan dia mampu mencungkil ilmu-ilmu yang tersirat dengan mudah dan cepat yang amat jarang mampu dilakukan oleh orang kebanyakan. Hebatkan jadi orang yang berilmu..

sahabat-sahabat...cuba kita renungi hadis ini:


Iaitu hadits dari sahabat Abu Hurairah Radhiyallah ‘anhu bahwa Rasulullah Shallahu ‘alaihi wa Sallam menceritakan tentang tiga orang yan
g pertama kali diadili para hari Kiamat nanti, salah satu di antara mereka adalah orang yang diberi

karunia ilmu :

“… dan seorang yang mempelajari ilmu dan mengajarkannya, serta rajin membaca Al-Qur’an. Maka ia pun di datangkan , kemudian diperlihatkan kenikmatan-kenikmatan yang telah diberikan kepadanya, maka ia pun mengakuinya. Allah berkata : ‘Apa yang kamu amalkan dengan nikmat-nikmat tersebut?’ Dia menjawab :

‘Saya mempelajari ilmu dan mempelajarinya, serta aku rajin membaca Al-Qur’an karena Engkau.’ Allah menjawab : ‘kamu telah berdusta!! Engkau mempelajari ilmu karena ingin dikatakan sebagai seorang yang ‘alim (berilmu), dan engkau rajin membaca Al-Qur’an supaya dikatakan dia adalah qari’, dan kamu telah dikatakan demikian.’ Maka dia diperintahkan diseret di atas wajah, kemudian dicampakkan ke dalam Neraka. …” [HR. Muslim 1905]

Ilmu juga adalah ibarat cahaya yang datang pada sesuatu yang bersih,Oleh itu hati yang bersih mudah menerima ilmu..bagaimana permulaan hati yang bersih? Pastinya dengan Niat yang bersih Lillahitaala..


Sahabat-sahabat..sangat hebat jika berjaya tergolong dalam orang yang berilmu,akan terdapat kekuatan yang luar biasa, oleh itu di kampus ini lah tempat latihan kita sebelum kita ke luar Medan gerak kerja yang sebenar..oleh itu,siapkan diri kita supaya menjadi insan yang betul-betul 'kuat' yang menjadi aset kepada Islam dinnul haq...insyaAllah..mudah2an kita dipermudahkan.. ameen..

TeNang (>_<)


I made this widget at MyFlashFetish.com.