BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2009-11-01

Ketenangan dalam Bertawakkal

TAWAKKAL


Tawakkal atau berserah diri mempercayakan diri atau mewakilkan yang mana menurut syarak ia bererti 'mempercayai diri kepada Allah' dalam melaksanakan suatu rancangan dan bersandar kepada kekuatanNya dalam melakukan pekerjaan dan juga berserah diri kepadaNya keta menghadapi kesusahan.

Dengan pengertian lain dapatlah ditegaskan bahawa tawakkal itu berkaitan dengan satu rencana yang tetap(keputusan) atau kemahuan yang disertai dengan usaha dan ikhtiar. Ikhtiar pula dilakukan dengan memenuhi tertib dan sunatullah sahaja. Namun keyakinan tetap kepada Allah.

Firman Allah SWT yang bermaksud:

"Berpalinglah dari mereka itu dan bertawakal kepada Allah. Dan cukuplah Allah itu sebagai Pelindung"

(An-Nisa':81)

Berhubung dengan perkataan erat antara tawakkal dengan rancangan dan ikthiar melaksanakan rancangan mestilah didahulukan dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Tawakkal termasuk pekerjaan hati terpaut dihati dalam menghadapi sesuatu dimana kita sebagai manusia tidak berupaya menghadapi sesuatu dengan sendiri dan kekuatan yang lemah tanpa bersandar dengan kekuatan Allah. Apa yang terpaut dalam hati akan terpancar dilidah dengan perkataan (Hasbalah)


"Allah cukup bagiku dan Ia sebaik-baik penjaga"

Semoga tawakkal yang disandarkan menjadikan kita mampu menghadapi hari-hari mendatang..dengan keputusan apa yang Allah tetapkan menjadikan kita berlapang dada menerima ketentuan yang memang tersurat. Sesungguhnya setiap pekerjaan itu bukanlah di lihat pada hasilnya tetapi pada usaha!!! * SALAM MUJAHADAH & SALAM IMTIHAN*


TeNang (>_<)


I made this widget at MyFlashFetish.com.