BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

2009-11-05

HATI TIKUS (<=>)


SEEKOR tikus yang bersahabat dengan seorang ahli sihir hidup dalam ketakutan di sebuah rumah besar. Apa tidaknya, dia sentiasa dikejar oleh seekor kucing besar peliharaan tuan rumah. Tidak tahan dengan penderitaannya, si tikus menemui ahli sihir."Tolong ubah diriku menjadi seekor kucing yang lebih besar daripada kucing di rumah ini. Aku sudah tidak tahan lagi." Ahli sihir itu pun menukar tikus menjadi seekor kucing seperti yang dipintanya. Setelah menjadi kucing besar, si tikus terus mengejar kucing yang mengejarnya dahulu. Kucing rumah lari lintang-pukang dibuatnya. Si tikus berjalan penuh bangga. Rumah itu seolah-olah dikuasainya. Tidak lama kemudian si tikus yang berubah menjadi kucing itu pun keluar dari rumah. Dia ingin berjalan-jalan di halaman rumah hinggalah ke tepi jalan raya. Sebaik tiba di tepi jalan, datang seekor anjing mengejarnya. Si tikus yang menjadi kucing itu terkejut dan kecut. Dia bertempliaran lari menyelamatkan diri.

"Tolong, tolong aku wahai sahabatku tukang sihir. Ubahlah aku menjadi anjing garang yang lebih besar..." Tanpa membuang masa, ahli sihir menggunakan kuasa sihirnya menukar tikus dari seekor kucing menjadi seekor anjing yang besar. Sebaik menjadi anjing besar, si tikus terus melompat ke halaman rumah dan dikejarnya anjing yang mengejarnya sebelum ini. Oleh kerana badannya lebih besar, anjing itu pun lari. Sekarang, si tikus yang menjelma menjadi anjing itu semakin bangga. Dia melompat, menyalak dan berlari-lari di tepi jalan hingga ke seberang jalan. Rupa-rupanya di seberang jalan ada sekumpulan budak nakal. Melihat sahaja anjing menyalak dan melompat-lompat, mereka jadi marah. Dengan lastik yang ada di tangan, mereka melastik si anjing itu. Batu-batu yang mengenai badan, kaki dan kepala si tikus itu sungguh menyakitkan. Si tikus yang menjadi anjing besar itu lari menyelamatkan diri... kembali menemui si ahli sihir. "Tolong, tolong... matilah aku kali ini!" "Mengapa?" "Aku dilastik oleh budak-budak nakal. Tolong tukarkan aku menjadi..." "Tak payah!" pintas ahli sihir. "Kenapa?" tanya tikus kehairanan. "Aku boleh menukarkan kau menjadi apa yang kau minta. Tetapi semua itu tidak ada gunanya, selagi..." "Selagi apa?" "Selagi hatimu tetap hati tikus. Hati yang pengecut." ***Pengajaran:

Perubahan hanya dapat dilakukan bila hati telah berubah. Misalnya, ramai orang merasakan dirinya boleh menjadi seorang yang pemurah apabila telah kaya. Tetapi setelah kaya, pelbagai alasan diberikan untuk tidak membantu orang lain. Hakikatnya, orang kaya sekalipun kalau hatinya masih bakhil dia tidak akan membantu orang lain. Sifat pemurah bukan ditentukan oleh banyak atau sedikitnya harta, tetapi oleh hati yang pemurah!

TeNang (>_<)


I made this widget at MyFlashFetish.com.